Puslespillet Amundsen
Puslespillet Amundsen
Ettermæle
Alle historier har en slutt. Men noen ganger finner vi den bare ikke. Og slutten på historien om Roald Amundsen er en slik en.
Marit:
Alle historier har en slutt. Men noen ganger finner vi den bare ikke. Og slutten på historien om Roald Amundsen er en slik en.
I denne sesongen har vi undersøkt Amundsens kroppsdeler og søkt etter DNA’et hans.
Vi har fortalt historier om menneskene rundt han og tida de levde i.
Og nå, i dette vi kan kalle en epilog, har vi kommet frem til i dag. Til vår tid.
Anders:
På noen måter føles det ut som at vi veit mer om Amundsen enn det han visste sjøl. Nå, 100 år etter, ser vi hvordan valgene han tok formet livet hans og menneskene rundt han. Vi kan se livet hans i et fugleperspektiv og vi kan trekke de lange linjene. Linjer han selv kanskje ikke så selv..
Hos Statistisk sentralbyrå finnes nettopp en slik linje. En som Amundsen aldri fikk se, men som i dag sier noe om hans status. For på sin nettside, blant alle tall og grafer hos SSB, kan du søke opp den historiske utviklingen til fornavnet Roald.
Grafen du da får opp – er nesten en illustrasjon på hans status.
Erling Kagge:
Sånne typer blir ikke født så ofte
Marit:
Erling Kagge er eventyrer og forfatter. Og han har både skrevet om og gått i isen sjøl.
Erling Kagge:
Jeg synes det er veldig naturlig egentlig, rundt 1911 blir mange oppkalt etter Amundsen. Også er det enda mer interessant at det topper seg når han blir borte
Marit:
Navnegrafen, som vi ser på nå, viser ikke bare når navnet Roald var populært, men den viser oss også hvilken påvirkning han hadde på verden rundt seg.
Både på høygravide damer, og kommende fedrene som så opp til han, slik som foreldrene til forfatter Roald Dahl, for eksempel.
Anders:
Det er skrevet mange bøker om Roald Amundsen. Noen skrev han selv, noen ble skrevet av dem rundt ham. Men de fleste er skrevet av oss: Vi som aldri møtte han, men som likevel er med på å forme historien om han, og ettermæle.
Erling Kagge:
Han var en mann av sin tid, han var en mann av flere tider. Så mange epoker og var så mange forskjellige skikkelser samtidig også.
Anders:
Jeg er usikker på hva Roald Amundsen ville gjort hvis han visste hva vi gjør. At vi hver dag låser oss inn i huset hans, forsøker å pusle sammen livet han levde. Avslører hemmeligheter, planer, tanker og følelser.
Men kanskje er det nettopp Amundsens samling som er viktig i dag. Her i hjemmet hans har vi en mulighet til å fortelle historiene han selv tok vare på. Minnene han selv omga seg med. Bildene han valgte å henge på veggen, brevene han sparte på, bøkene han leste, regningene han betalte, klærne han brukte. Dette er livet han etterlot. Dette er minnene han selv bevarte.
Jeg vil si, at det ikke finnes noen andre steder vi kommer nærmere, tettere, dypere inn i Roald Amundsens liv enn mellom disse veggene. Minnene som henger her er ikke formet av andre enn han selv, og kanskje er det det som gjør det så viktig å bevare. Dette er ikke en utstilling som er samlet sammen av en eller annen samler, eller satt opp av en museumsdirektør. Dette er Roald Amundsens liv.
Marit:
Fortellingen om Amundsen lever videre fordi vi snakker om han i dag. Men hvorfor er det egentlig viktig å snakke om han og andre historiske helter?
Helle:
Det de står for er fortsatt relevant.
Marit:
Helle Kannik Haastrup forsker på blant annet kjendiskultur ved Københavns Universitet.
Helle:
De har etterlatt seg noe som fortsatt er relevant.
Men det er mange vi ikke fortsatt snakker om fra 1910-20-tallet.
Marit:
Hvorfor er Amundsen en av dem vi fortsatt snakker om i dag? Hvorfor tar vi vare på hjemmet hans? Historiene hans? Navlen hans? Og hvorfor bruker vi, Anders, så himla mye av arbeidstida og fritida vår på å lage en så smal podkastserie?
Anders:
Jo, for når vi tror vi har funnet alle puslespillbrikkene, så dukker det jo søren meg alltid opp ei ny.
For hver gang vi låser oss inn i Roald Amundsens hjem, eller ruller frem hyllene i magasinet, eller åpner arkivboksene, så dukker det opp nye brikker. Nye fortellinger. Ny kunnskap!
Det er som å dra på en ekspedisjon, hvor vi aldri kommer helt frem.
Marit:
Eller som et puslespill uten hjørner.
Anders:
Og nå har vi funnet noe nytt. Enda en brikke. En liten rød bok.
Marit:
Ikke si noe mer, Anders! Betyr det at vi skal lage enda en sesong til av Puslespillet Amundsen?
Anders:
Kanskje det! Du, som hører på, får i hvert fall høre om det, på den ene eller andre måten, veldig snart.
Marit:
Du har hørt en podkast av MiA – Museene i Akershus. Og dette var siste episode i sesong 2 av Puslespillet Amundsen.
Men du kan så klart følge videre med på alt vi oppdager i Roald Amundsens hjem på Facebook, Instagram og nettsidene våre. Og bli også med på eksklusive omvisninger hjemme hos Roald på Svartskog i sommer.
I denne episoden har Anders Bache og Marit Gjermundrød gjort research, intervjuer, manus, klipp og lyd.